Eilen illalla palasimme takaisin Pohjois-Karjalaan, mutta emme laulun mukaisesti vaihtaneet farkkuja verkkarihousuun vaan jotensakin toisin päin. Paluu Pohjois-Karjalaan on meille paluu sivistyksen pariin :) Seikkailumme Lapin ja Pohjois-Norjan kauniissa maisemissa sujui oikein mukavasti. Paljon sattui ja tapahtui, ja kommelluksiltakaan ei vältytty. Laitan tässä lyhyesti matkareittimme: Joensuu-Rovaniemi-Muonio-Enontekiö-Alta(Norja)-Hammerfest(Norja)-Lakselv(Norja)-
Karasjok(Norja)-Inari
Ivalo-Sodankylä-Rovaniemi-Joensuu. Matkasimme Joensuusta Rovaniemelle junalla ja siitä muuten pääosin liftaamalla. Kyytiä saimme ihan kohtuullisen hyvin ja kaikista liftauspelottelusta huolimatta, meillä oli aina oikein mukavia ja kohteliaita kyydinantajia. Matkustaminen ei opiskelijabudjetilla ole lähestulkoon mahdollista ja esimerkiksi Norjassa kaikki on huisin kallista, liftaaminen oli meidän ainoa mahdollisuus. Niin ja villi telttailu luonnossa. Välillä koimme öisin primitiivisiä pelon hetkiä kuin pienet eläimet, esimerkiksi kerran porolauma tuli yöllä telttamme ympärille. Poroissa ei sinällään ole mitään pelottavaa, mutta yöllä kaikessa tietämättömyydessä teltan ulkopuolisesta elämästä pelkät eläinten epämääräiset äänet saavat niskakarvat pystyyn ja sydämen ajamaan rallia. Yksi poro huitaisi sarvella telttaa ja ystäväni huudahti säikähdyksestä, ja silloin porot vaihtoivat maisemaa. Silloin tajusimme, että öiset ystävämme olivat poroja, kavioiden kopse sen paljasti meille :)
Yksi yö oli myös hurja kun olimme iltahämärässä pystyttäneet telttamme lentokentän viereen tietämättöminä asiasta. Aamuyöllä heräsimme siihen että joku iso kone ajaa meidän päälle ja että nyt sitä mennään...mutta ylihän se kuitenkin meni :) voi että että nauroimme säikähdyksestä ja helpotuksesta kun tajusimme vielä olevamme hengissä.
Lopulta sade ja öinen kylmyys kävivät meille liian kovaksi palaksi. Ja kun puolet vaatteista, teltta ja makuupussi ja ainoat oikeat kengät ovat likomärkinä niin sana ´koti´saa aivan uuden merkityksen. Paluumatkan teimmekin sitten kahdessa päivässä.
Upea luonto, vuoret, vuonot ja meri ovat kokemisen arvoisia. Suosittelen kaikille lämpimästi Pohjoisen seikkailua. Jos voisin sieluni silmin nähdä palasen taivasta, se olisi näkymä Norjan vuonolta kohti turkoosia merta, jota reunustaa ylväät vuoret. Ensi kesänä on pakko päästä uudestaan tutkimaan Jäämeren seutua, toivottavasti Varangin vuonolle.